Lantionpohjan hermojen sähköstimulaatio on pitkään tunnettu menetelmä ponnistus- ja pakkoinkontinenssin ja sekamuotoisen inkontinenssin hoitoon.
INKONTINENSSIN HOITOLantionpohjan hermojen sähköstimulaatio on virtsainkontinenssin hyväksytty vaihtoehtoinen hoitomenetelmä. Sitä suositellaan myös ulosteinkontinenssin hoitoon, kun syynä on lantiopohjan toimintahäiriö tai huonosti toimiva peräaukon sulkijalihas.
Ponnistusinkontinenssin hoidossa sähköstimulaatiolla pyritään jäljittelemään lihasten vapaaehtoista supistusta ja parantamaan lantiopohjan lihasten toimintaa. Pakkoinkontinenssin hoidossa pyritään estämään virtsarakon vastentahtoista supistumista stimuloimalla lantiopohjan hermoja. Sekamuotoisen inkontinessin hoidossa käytetään stimulaatiota, joka soveltuu sekä pakko- että ponnistusinkontinenssin hoitoon. Ulosteinkontinenssin hoidossa tarkoituksena on parantaa suoliston hallintaa harjoittamalla lantiopohjan lihaksia.
FAKTAA INKONTINENSSISTAVirtainkontinenssi eli virtsankarkailu tai -pidätyskyvyttömyys on yleinen ongelma. Virtsainkontinessi jaetaan kahteen eri päätyyppiin, jotka ovat ponnistusinkontinenssi ja pakkoinkontinenssi. Ulosteinkontinenssista eli ulosteen pidätyskyvyttömyydestä ei puhuta yhtä usein, mutta sekin on yleinen vaiva. Vaginaali- tai anaalielektrodeilla tai tietyissä tapauksissa pintaelektrodeilla annettava sähköstimulaatio on hellävarainen tapa hoitaa pakko- ja ponnistusinkontinenssia, sekamuotoista inkontinenssia sekä ulosteinkontinenssia. Se tuottaa positiivisia tuloksia virtsarakon ja suolien hallinnassa.
PonnistusinkontinenssiPonnistusinkontinenssi on virtsankarkailua, jota aiheutuu, kun vatsa painaa virtsarakkoa tavallista enemmän. Näin voi käydä esimerkiksi yskiessä, aivastaessa tai nauraessa sekä fyysisen rasituksen tai raskaan taakan nostamisen yhteydessä. Ponnistusinkontinenssi on inkontinenssin tavallisin muoto, jota esiintyy etenkin naisilla. Ongelma syntyy, kun välilihan lihakset tai lantiopohjan lihakset heikkenevät esimerkiksi raskauden, synnytyksen tai vaihdevuosien myötä.
PakkoinkontinenssiPakkoinkontinessi tarkoittaa yhtäkkistä voimakasta virtsaamistarvetta, jossa virtsarakko supistuu vastentahtoisesti. Tämä saa virtsan karkaamaan ennenaikaisesti. Vaivaa esiintyy sekä miehillä että naisilla, ja se yleistyy etenkin vanhemmalla iällä. Yksi mahdollinen syy on virtsarakon toimintaa ohjaavan hermoston häiriö.
Sekamuotoinen inkontinenssiSekamuotoinen inkontinessi on vaiva, jossa ilmenee sekä ponnistus- ja pakkoinkontinenssiin kuuluvaa virtsankarkailua.
UlosteinkontinenssiUlosteinkontinenssi eli anaali-inkontinenssi tarkoittaa kaasujen tai ulosteen pidätyskyvyn heikentymistä. Ulosteinkontinenssiin on useita mahdollisia syitä. Tavallisimpia syitä ovat peräaukon sulkijalihaksen vaurioituminen esimerkiksi synnytyksessä tai leikkauksessa ja peräaukon sulkijalihasta ohjaavien hermojen vaurioituminen. Vaiva pahenee yleensä iän myötä.