Officiell webbshop för DJO Nordic
Maksuton toimitus alk. €50. Pätee vain korttiaksussa

Kuukautiskivut

Kuukautiskipujen TENS-hoito
Kuukautiskivut ovat erittäin yleisiä. Noin 60–70 prosentilla naisista on kuukautiskipuja, ja noin 15 prosentissa tapauksista vaivat ovat vakavia.  

Mistä kipu johtuu?
Elimistössä on prostaglandiineiksi kutsuttuja aineita, jotka ovat erittäin tärkeitä elimistön normaalin toiminnan kannalta. Näiden aineiden liikatuotanto on kuitenkin osoittautunut yhdeksi kuukautiskipujen tavallisimmista syistä. Prostaglandiinien liian suuri määrä saa kohdun kouristelemaan, ja kouristuksesta aiheutuva lihaksen hapenpuute ilmenee kipuna. Kipu onkin siis samankaltaista kuin kehon muiden lihasten kouristuksissa.

Hoito
Kuukautiskipuja voidaan hoitaa monella tavalla. Monet saavat apua lämpöhoidosta ja itsehoitolääkkeistä. Lisäksi ehkäisypillerit lievittävät tunnetusti kuukautiskipuja. Kaikki eivät kuitenkaan halua tai voi käyttää ehkäisypillereitä, ja heidän on valittava jokin muu hoitomenetelmä. Toinen vaihtoehto on käyttää lääkettä, joka vaikuttaa prostaglandiinien liian suureen määrään kohdussa. Tämä auttaa vähentämään kouristuksia ja siten myös kipua. Kuten kaikki lääkkeet, se voi kuitenkin aiheuttaa haittavaikutuksia.  

Kuukautiskipuja voidaan lievittää myös menetelmällä, jolla ei ole lainkaan haittavaikutuksia ja joka on erittäin tehokas: TENS-menetelmällä (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation eli transkutaaninen hermostimulaatio). Tässä hoitomenetelmässä käytetään stimulaattoria, joka lähettää impulsseja kehoon kiinnitettyjen elektrodien kautta. Sähköimpulssit estävät kipuimpulssien välittymisen aivoihin, jotta niitä ei havaita. TENS-menetelmä hyödyntää kehon omaa kivunlievitysjärjestelmää. Sen lähtökohtana on poistaa kohdun lihasten hapenpuutetta eli vaikuttaa kivun syyhyn.

Brands