Officiell webbshop för DJO Nordic
Maksuton toimitus alk. €50. Pätee vain korttiaksussa

HaavanhoitoTENS – en behandlingsmetod vid svårläkta sår

Ett svårläkt sår är inte en sjukdom i sig, utan ett symptom som kan vara orsakat av många olika grundsjukdomar. De vanligaste orsakerna är försämrad cirkulation i vener eller artärer. Var “fjärde patient med svårläkta bensår är diabetiker.

För många människor är såren så smärtsamma att de medför sömnproblem och en rädsla för att röra sig. Ett behandlingsalternativ vid svårläkta sår är TENS – Transkutan Elektrisk Nervstimulering. Vid denna typ av behandling används en stimulator som via elektroder på huden runt såret skickar impulser. Impulserna blockerar smärtimpulserna till hjärnan så att de inte upplevs.

Testa själv! Att massera ett område som gör ont känns oftast bra, eller som man gjort i alla tider – man blåser på det onda. Att massera eller blåsa är andra sätt att blockera smärtimpulserna på även om TENS är mycket mer e—ffektivt.

Förutom smärtlindring har de elektriska impulserna en cirkulationsökande e—ffekt vilket gör att sårläkningsprocessen stimuleras. Blodcirkulationen kan öka ytterligare om patienten pga smärtlindringen blir mer rörlig. Det finns även undersökningar som tyder på att TENS har en bakteriedödande e—ffekt.

TENS kan även stimulera till muskelarbete. Då frigörs kroppens eget morfinliknande ämne, endorfiner, vilka också ger både smärtlindring och en cirkulationsökning. Kroppens eget system för smärtlindring utnyttjas alltså vid TENS.
Metoden är dessutom ett biverkningsfritt alternativ.


Patientinformation

 • Basic
  € 235.06

  CEFAR BASIC

  Chattanooga
  1490
  CEFAR BASIC on perusstimulaattori, joka soveltuu sekä terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön että ...
 • CEFAR TENS_0986
  € 281.04

  CEFAR TENS

  Chattanooga
  2061
  TENS-stimulaattori lievittää kipua kaikenlaisissa tilanteissa. CEFAR TENS -laitteessa yhdistyvät kor...
Brands